Buddy Netwerk  →  ‘Ik ben blij als mensen meer bij de maatschappij betrokken worden’

‘Ik ben blij als mensen meer bij de maatschappij betrokken worden’

Tessa wilde graag iets voor een ander kunnen betekenen en een paar jaar geleden vond ze deze voldoening als vrijwilliger bij Buddy Netwerk.

Ik heb een zwak voor de mensen die vergeten worden, de mensen die je gemakkelijk over het hoofd ziet
‘Op een dag ben ik gaan googelen naar vrijwilligerswerk in Den Haag en kwam al snel bij Buddy Netwerk terecht. Ik heb geen moment getwijfeld, een mail gestuurd om me aan te melden en de training gevolgd. Buddy Netwerk voelde meteen aan als een warm bad, door de mensen van Buddy Netwerk en de fijne begeleiding.

Ik was 24 jaar toen ik mijn eerste maatje kreeg en dat was een “Match made in heaven”, het klikte meteen. We konden over van alles praten en deelden een gevoel van humor en voor ironie. Mijn maatje kon zich goed verplaatsen in mijn generatie terwijl hij 70 jaar ouder was dan ik. Buddy Netwerk was de basis, maar het groeide uiteindelijk uit tot een hele hechte vriendschap. We hadden zo’n leuk en goed contact dat de lat om een ander maatje te vinden best hoog lag. Toch lukte het Buddy Netwerk weer om na het overlijden van mijn maatje, een goede match te realiseren. Na twee maanden zonder maatje kreeg ik weer een nieuw maatje toegewezen en inmiddels ben ik aan mijn derde maatje begonnen’.
Tessa is pas 28 jaar, heeft een drukke baan en maakt toch tijd vrij voor haar maatje. Wat brengt het haar om buddy te zijn?

Voldoening is een woord wat elke keer weer terugkomt bij Buddy Netwerk
‘Voor mij werkt het ook als een spiegel. Ik hoor mezelf weleens advies geven en dan denk ik “Jij doet het ook niet altijd goed”. Ik ben bevoorrecht zoals ik nu in het leven sta, ik kan alles en de wereld ligt aan mijn voeten. Ik vind het jammer dat dit niet voor alle mensen vanzelfsprekend is. Ik ben blij als mensen door mij weer meer bij de maatschappij betrokken worden en vind het belangrijk om iets voor een ander te kunnen betekenen.’

Buddybeer in Omniversum
In Omniversum waar Tessa werkt wordt elk jaar een goed doel gesteund. Momenteel draait er de film Wild Canada over beren en het leek haar leuk om dit jaar als actie de beer in te zetten voor Buddy Netwerk. Zo ontstond de Buddybeer.

‘Ik heb lang nagedacht over hoe we het beertje zouden noemen’, vertelt Tessa. ‘Eigenlijk gaat de actie meer om het maatje, om die een leuke dag te bezorgen, maar buddy en maatje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en Buddybeer klinkt gewoon leuk, dat werkt. Het idee wat we willen uitdragen is dat het dadelijk kerst wordt en niet iedereen vrienden en familie heeft om de feestdagen mee door te brengen. Er zijn ook mensen die eenzaam zijn en met de feestdagen alleen thuiszitten.

Van de opbrengst van de Buddybeertjes realiseren we vrijkaarten voor alle buddy’s en hun maatje waarmee ze naar een film in Omniversum kunnen. Zo bedanken we de buddy’s voor de inzet die ze tonen en hebben de maatjes een leuk uitje.

Ook kinderen zijn weg van het kleine zwarte beertje en beseffen zo dat er eenzame mensen zijn. Zo hoorde ik laatst een klein meisje roepen “Ooh dan kan die opa of oma ook naar de film, dat is goed!”. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om oudere mensen, eenzaamheid houdt geen rekening met leeftijd’.
De actie duurt tot het einde van de kerstvakantie. Er zijn al vele Buddyberen verkocht, maar hopen er nog veel meer te verkopen en zo alle buddy’s met hun maatje vrijkaarten te geven om naar Omniversum te kunnen komen.

Buddybeer is een leuk schoen- of kerstcadeautje en te koop voor € 4,95 bij Omniversum.