Buddy Netwerk  →  3. Kneuterdijk

3. Kneuterdijk

Gevonden? Je staat voor stop 3. Paleis Kneuterdijk. Dit voormalige stadspaleis is gebouwd in 1717 in de stijl van Lodewijk XIV. Het gebouw heeft aan de achterkant een prachtige Gotische zaal waar tot op de dag van vandaag muziekuitvoeringen plaatsvinden. Koning Willem II (1792-1849) heeft tot 1840 samen met zijn vrouw Anna Paulowna op Kneuterdijk gewoond. Willem II heeft ook gevochten in de slag bij Waterloo waar Napoleon werd verslagen.

Leuk feitje: Beethoven had eerst zijn 3e Symfonie willen wijden aan Napoleon, maar toen Beethoven hoorde dat Napoleon zichzelf in mei 1804 tot Keizer had gekroond was hij ontzet. Woest streepte hij Napoleons naam door in het manuscript – met zoveel kracht zelfs dat hij dwars door het papier ging. De Derde Symfonie heette niet langer ‘Bonaparte’, maar ‘Eroica’. Op 26 april j.l. heeft het Residentie Orkest deze romantische en zeer geliefde symfonie gespeeld in Amare.

Paleis Kneuterdijk in 1730, kort na de bouw. Zie jij een verschil met de huidige staat van het gebouw?

Wist je dat?

Achter het voormalige paleis een verborgen parel te vinden is? Er ligt een Franse tuin die het hele jaar open is vanaf zonsopkomst tot zonsondergang voor publiek. Buddy Netwerk organiseert vaker activiteiten voor Buddy’s en maatjes. Zo kunnen koppels het gehele jaar door naar repetitieconcerten van het Residentie Orkest in Amare of delen we tips met Buddy’s om bijzondere plekken zoals deze tuin samen te ontdekken.

Vervolg je route richting Paleis Nooreinde, daar vind je stop 4.