Buddy Netwerk  →  4. Paleis Noordeinde

4. Paleis Noordeinde

Welkom bij Paleis Noordeinde, stop 4. Dit paleis staat bekend als het huidige werkpaleis van Koning Willem-Alexander. In 1533 liet Willem Goudt een middeleeuwse hofstede verbouwen tot woonhuis: Int Nortende. Het gebouw is sinds 1591 onlosmakelijk verbonden met de Oranjes en heeft zich ontwikkeld tot het Paleis Noordeinde zoals we dat nu kennen. In mei 1948 werd het middengedeelte van het paleis door een brand verwoest. In datzelfde jaar werd Juliana koningin en koos zij ervoor Paleis Soestdijk te gebruiken als residentie. Na een grondige restauratie nam Koningin Beatrix het paleis in 1984 weer intensief in gebruik als werkpaleis. Tot op de dag van vandaag volgt Koning Willem-Alexander haar voorbeeld en zijn de werkvertrekken van de Koning en Koningin Máxima hier gevestigd.

Voor het paleis zie je een groot ruiterstandbeeld van Willem van Oranje uit 1845. Dit is het oudste vrijstaande beeld in Den Haag en het eerste ruiterstandbeeld in Nederland. De onthulling was door Koning Willem II op 17 november 1845, de dag waarop Nederland precies 32 jaar bevrijd was van de Franse bezetting.

Wist je dat?

Het kantoor van Buddy Netwerk hier precies 1000 meter vandaan ligt? We zijn bijna buren met de Koning! Onze Buddy’s zijn zeer betrokken en zetten zich vol energie in voor hun maatje. Sommigen van hen zijn al heel lang betrokken en actief als Buddy dat zij zelfs een koninklijk lintje mochten ontvangen! Met honderden actieve Buddy’s in zes gemeenten zijn we trots op iedereen die zich belangeloos inzet voor een ander. #doetietsvooreenander

Vervolg je route richting het Willibrordushuis, stop 5.