Buddy Netwerk  →  5. Willibrordushuis

5. Willibrordushuis

Welkom in het Hofkwartier, je bent aangekomen bij stop 5: het Willibrordushuis en kapel. Een van de oudste straten van Den Haag vormt hier een oase van rust: de Oude Molstraat. Daar staan ​​op nummer 35 en 37 het Willibrordushuis en de Willibrorduskapel. Al in de 17e eeuw vonden katholieken hier een veilige haven. Deze plek is nog steeds een spiritueel toevluchtsoord maar nu met een eigentijdse twist. Zo huisvest het Willibrordushuis een ambachtelijke brouwerij en een kloosterwinkel die beelden en iconen verkoopt, maar ook wellnessproducten, peperkoek en natuurlijk het huisgebrouwen bier: de Haagsche Broeder.

Rond 1580, tijdens de Reformatie, werd de Heilige Mis voor katholieken verboden omdat het protestantisme de staatsgodsdienst werd. Een ramp voor de leden van de Haagse parochie St. Jacob, die tot dan toe massaal de Grote of St. Jacobskerk aan de Riviervismarkt bezochten. Hun kerk werd evangelisch. Maar ze gaven niet op: kerken verscholen achter talloze gevels verschenen in Den Haag. De parochianen van St. Jacob kregen een deel van Huis te Baertwijck als schuilkerk. Restanten ervan zijn nog te zien in de eetkamer van het huidige Willibrordushuis.

Wist je dat?

Bezinning en ontmoeting zijn de opdrachten die de Broeders van Sint-Jan zich aan de samenleving stellen. Daar hoort ook het leven in de brouwerij bij: bier. In 2010 zijn een hobbybrouwer en enkele broeders begonnen met het brouwen van bier in de kloosterkeuken. Dit was zo populair dat ze gingen kijken om het op grotere schaal te doen. Regelingen werden gecheckt, vergunningen aangevraagd en kopers gevonden en in 2014 werd de eerste sprankelende Haagsche Broeder Prior verkocht. Wellicht tijd voor een samenwerking met Buddy Netwerk voor een Buddy Biertje? Sluit goed aan bij de opdrachten bezinning en ontmoeting! #betekenisvolcontact #buddy #1op1contact #buddyborrel

Vervolg je route rechtdoor terug richting de Grote Kerk.