Buddy Netwerk  →  6. Grote Kerk

6. Grote Kerk

Je bent weer terug bij de Grote Kerk, het begin- en eindpunt van deze muzikale wandeling van verbinding.

Maar waarom heeft Buddy Netwerk deze wandeling samen met het Residentie Orkest georganiseerd? Sinds 2020 heeft Buddy Netwerk een maatschappelijke samenwerking met het Residentie Orkest. Op macro niveau kijken we met elkaar hoe we samen kunnen werken aan een mooier Den Haag. Met muziek als middel van verbinding om de Buddy’s en maatjes met elkaar te laten verbinden én te ontmoeten. Want daar geloven wij als twee organisaties in: mensen verbinden, ontmoeten, betekenisvol contact faciliteren én op te roepen iets te doen voor een ander. Want met een klein gebaar kun je een groot verschil maken voor je medemens. En dat bleek perfect te passen bij de viering van het 200 jarig bestaan van de negende symfonie van Beethoven.

”Alle Menschen werden Brüder” 

Beethovens Negende Symfonie ging op 7 mei 1824 in première in het Kärntnertortheater te Wenen. Tien jaar lang had Ludwig van Beethoven al geen symfonie meer gecomponeerd, maar alsof hij zich al die tijd had opgeladen, kwam uit die creatieve stilte een ongelofelijk muziekstuk voort: Symfonie nr.9. De componist, toen begin 50, kon niet weten dat zijn werk de muziekgeschiedenis voorgoed zou veranderen. De tekst van het gedicht Ode an die Freude (Alle Menschen werden Brüder) van Friedrich Schiller (1759-1805) wordt gezongen door vier zangers en groot koor in het vierde (en laatste) deel van deze symfonie. Het schetst het beeld van een ideale wereld waarin alle mensen als broeders samenleven, een idee dat Beethoven erg aansprak. Toen Schiller het gedicht in 1785 publiceerde, voelde Beethoven al meteen dat hij er iets muzikaals mee wilde doen. Hij was toen nog maar 15 jaar. Na jaren had Schillers gedicht alleen nog maar meer betekenis gekregen voor Beethoven. De Franse Revolutie, met ‘gelijkheid, vrijheid en broederschap’ als motto, vond namelijk plaats. Eerst sprak dit gedachtegoed Beethoven wel aan. Maar toen de revolutie gewelddadig werd, Napoleon zichzelf tot keizer kroonde en ook nog eens Oostenrijk binnenviel (waar Beethoven woonde), veranderde zijn gevoel. De vreedzame wereld zoals Schiller die in Ode an die Freude had beschreven, was nog ver weg.

Beethoven componeerde uiteindelijk een melodie die makkelijk te zingen was, als uiting van broederschap. Steeds meer stemmen, instrumenten en uiteindelijk het koor voegen zich bij de zanger. Het is duidelijk dat Beethoven nog maar één boodschap heeft: alle mensen zijn broeders en dat brengt vreugde.

Wist je dat op het allereerste concert van het Residentie Orkest ook de Negende symfonie van Beethoven werd gespeeld? Dit was op 7 februari 1903 onder leiding van chefdirigent Henri Viotta en bijgewoond door H.M. de Koningin-Moeder Emma en de vorstin van Bentheim. Het koor bestond uit maar liefst 200 zangers. Op 30 augustus 1950 speelde het orkest deze zelfde symfonie met de beroemde dirigent Leonard Bernstein in het Kurhaus in Scheveningen.

In 1985 werd ”Alle Menschen werden Brüder” van Beethoven door de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie uitgekozen als officieel volkslied van de Europese Unie.

Reden genoeg voor Buddy Netwerk en het Residentie Orkest om samen deze boodschap van verbinding en betekenisvol contact vandaag te verspreiden!

Bekijk hier de video van het Residentie Orkest met stadsbeiaardier Gijsbert Kok over Beethoven en de klokken van het carillon.

Wist je dat?

Buddy Netwerk de samenwerking met het Residentie Orkest startte tijdens de Corona periode in 2020? Samen hebben we destijds tientallen kerstboompjes langsgebracht bij onze kwetsbare maatjes. Vanaf dat moment is er een duurzame samenwerking ontstaan waar we ieder jaar opnieuw bespreken en kijken hoe we onze missies kunnen verbinden en positieve impact met elkaar creëren.

Als laatste stop loop je naar de verborgen Nutstuin achter het Nutshuis. Hier kun je heerlijk genieten een gratis kopje koffie/thee (met een muntje) en naar het carillon luisteren live tussen 12.00 – 13.00 uur.