Buddy Netwerk  →  7. Nutstuin

7. Nutstuin

Even uitrusten. Neem plaats in de verborgen stadstuin van het Nutshuis, stop 7 en het laatste punt van deze wandeling. Met een muntje (ophalen bij team Buddy Netwerk/Residentie Orkest) haal je bij café Soof een heerlijk kopje koffie of thee.

De Nutstuin is een oase van rust in het drukke stadscentrum en als je om je heen kijkt, zie je diverse fruit- en notenbomen, bijenkasten en een vijver vol lelies. Deze tuin hoort bij het Nutshuis, het voormalige hoofdkantoor van de Haagse Nutsspaarbank. Sinds 2004 is het pand in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw waarin diverse organisaties huisvesten. Het monumentale pand deed van 1921 tot 1992 dienst als het hoofdkantoor van de Nutsspaarbank. De Haagse Nutsspaarbank werd in juni 1818 opgericht als instelling zonder winstoogmerk. De spaarbank maakte sparen voor ‘de gewone burger’ mogelijk. In de Haagse regio heeft de bank een belangrijke rol gespeeld op het gebied van onder andere woningfinanciering en stadsvernieuwing.

Via deze pagina kun je allerlei bijzondere verhalen lezen voor 200 jaar Nutsspaarbank en Fonds 1818. Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger helemaal geen gepantserde busjes bestonden om geld van de bank te vervoeren? Medewerkers van de bank sprongen destijds op de fiets met plastic tasjes vol geld. Met tienduizenden guldens reden zij van het hoofdkantoor naar hun bijkantoor.

Wist je dat?

De Nutsspaarbank in 1992 fuseerde met de VSB bank waaruit het tegenwoordige Fonds 1818 is voortgevloeid? De stichting werd tijdens de fusie omgedoopt tot Stichting VSB Fonds Den Haag en Omstreken. Dit fonds besloot met het geld van de aandelen maatschappelijke projecten te steunen. Op 18 oktober 2001 kreeg de stichting een nieuwe naam: Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen.  Ook Buddy Netwerk ontvangt steun van Fonds 1818 voor de Buddy Bundel: een bundel van innovatieve projecten die onze impact vergroot! En het Residentie Orkest ontvangt steun voor o.a. het educatie project ‘The Residents’. Meer weten over de Residents? Klik hier.

Samen voor een mooier Den Haag. #buddynetwerk #residentieorkest

Dank dat je deze wandeling met ons hebt willen maken! Meer weten over Buddy Netwerk of het Residentie Orkest? Neem eens een kijkje op de websites en onze deur staat natuurlijk altijd open voor nieuwe Buddy’s!

www.buddynetwerk.nl

www.residentieorkest.nl/symphony2030