Buddy Netwerk  →  ‘Er is een echte vriendschap ontstaan’

‘Er is een echte vriendschap ontstaan’

Arthur van der Kwast is in het dagelijks leven werkzaam bij de Hoge Raad als trainee Automatisering en Informatisering, waarbij hij zich richt op de taak van Business Consultant. Tijdens het schrijven van zijn masterscriptie kwam hij er achter dat veel mensen in zijn regio (Leiden en omgeving) zichzelf omschrijven als eenzaam. Dat zette Arthur aan het denken. Hij besloot vrijwilliger te worden bij Buddy Netwerk. Na een kennismakingsgesprek en een training, kreeg Arthur zijn eerste maatje: Peter. Peter, chronisch ziek, zocht een jongere buddy die studerend is. Het werd een droommatch! Lees de ervaring van Arthur:

‘De ervaring tot nu toe is mij ontzettend goed bevallen en het jaar is voorbij gevolgen. Peter en ik hebben al besloten elkaar na onze actieve periode nog te blijven zien. Er is een echte vriendschap ontstaan. Eerst voelde ik mij iemand die Peter vooral moest helpen om leuke dingen te gaan doen. Als snel merkte ik dat het ons allebei iets bracht. We werden vrienden, konden dingen doen die wij allebei leuk en belangrijk vinden. Daarnaast help ik ook nog eens zijn gezin door hem mee op stap te nemen zodat zij meer tijd voor zichzelf hebben. Buddy zijn betekent zo veel meer dan er voor iemand zijn. Ik haal er veel voldoening uit, help Peter én zijn gezin, dat zijn drie vliegen in een klap! Daarnaast is er een nieuwe vriendschap ontstaan waarin wij elkaar met allerlei privézaken helpen en goede gesprekken hebben’.

Mooiste moment
‘Het mooiste moment, al is het moeilijk om te kiezen, is toch het moment dat wij samen naar het strand gingen om de zee in te gaan. We waren pas een aantal weken gekoppeld en wisten totaal niet wat we konden verwachten. Van elkaar en of het überhaupt zou lukken om de zee in te gaan. Onze onbevangenheid kenmerkt wel een beetje hoe wij dingen aanpakken. Als ons iets leuk lijkt, gaan we er voor en merken wel of het lukt of niet. En dat vind ik gelijk zo mooi aan Peter, ondanks zijn lichamelijke beperkingen laat hij zich niet tegenhouden en doet vooral wat hij nog wel kan. Dat sterkt mij in de gedachte dat ik eigenlijk niet moet zeuren, het geeft je relativeringsvermogen en nóg meer doorzettingsvermogen’.

Je voegt echt iets toe aan iemands leven
‘Omdat ik er als persoon iets aan heb om buddy te zijn, kan ik het iedereen aanraden om ook buddy te worden. Je merkt heel snel wat het voor je maatje betekent. Dat alleen is al genoeg om buddy te worden. Je voegt echt iets toe aan iemands leven. Als ik bijzondere verhalen deel met vrienden of kennissen, krijg ik altijd positieve reacties. Het zet mensen aan het denken ‘kan ik ook iets doen’? Ik hoop dat mijn verhaal anderen net dat zetje geeft om ook vrijwilliger te worden bij Buddy Netwerk. Ik kan het namelijk iedereen aanraden’.