Buddy Netwerk  →  Energie

Energie

Door: Daniëlle Dekker (project coördinator Buddy’s voor Bikkels)

Soms in je leven ontmoet je mensen bij wie je je meteen op je gemak voelt, er een natuurlijke klik is, en er een goeie energie is.

Zo ook met Liam, toen 16 jaar oud.  Ik sprak hem eind januari 2023 voor het eerst telefonisch om wat uitleg te geven over Buddy’s voor Bikkels.  Zijn eerste reactie was; ‘wat een mooi project, maar ik voel me wat bezwaard dat er iemand speciaal voor mij tijd vrij gaat maken’.  Ik laat het je weten of ik een Buddy wil’.

Begin Februari ontmoette ik hem en zijn moeder bij hen thuis aan de ronde tafel met thee en keuze uit veel lekkers. Liam nam me mee in zijn verhaal vanaf geboorte af aan tot waar hij nu stond in zijn nog jonge leven. Toen hij nog geen half jaar oud was, werd bij hem een tumor in zijn ruggenmerg ontdekt. Zijn eerste operatie volgde toen al snel. Gedurende de afgelopen 16 jaar wisselden ziekenhuisbezoeken zich af met onderzoeken, operaties en revalidatie. Tijdens ons gesprek viel het me op dat Liam sprak met zeer veel rust en positiviteit. Met een twinkeling in zijn diep bruine kijkers benoemde hij de dingen waar hij blij van wordt; de zon op een veld krokussen, toneel spelen, scenario schrijven, musea bezoeken, zich verdiepen in de klassieke mythologie, Aretha Franklin luisteren en last but not least; taartjes eten en dit dan vooral met Tante Anja (waar hij voor de grap op 5 jarige leeftijd ook mee is getrouwd).

En hij benoemde zijn eenzaamheid. Dat raakte me. Je anders voelen dan anderen, geen aansluiting hebben met leeftijdsgenoten, niet mee kunnen in het weekend naar feestjes.

Dit was dan ook de reden van mijn bezoek; een Buddy zoeken voor deze Bikkel van 16! Om mee naar het museum te gaan, te filosoferen over het leven en te lachen en dansen op muziek.

En alsof het zo moest zijn meldde Buddy Gijs zich aan. Een jongeman van 28 met zeer veel overeenkomsten met Liam, die hem vooral zaten in hun brede interesse,  de Griekse mythologie en de daarbij behorende musea bezoeken.

                       

Op donderdagavond 22 juni 2023 stelde ik Gijs voor aan Liam in het Rijndam Revalidatie centrum in Rotterdam, waar Liam aan het revalideren was na zijn zoveelste operatie. Het ging goed met hem en hij mocht bijna naar huis. De twee jonge mannen kletsten honderduit en ik voelde me bijna te veel. De match was geslaagd.

Als ik Gijs en Liam sprak was het zeer positief.  ‘Het is erg gezellig met Gijs en het is leuk om te merken hoeveel gedeelde interesses we hebben. Dat er iemand is die me echt ziet, maakt mijn week stukken beter’, aldus Liam. Gijs betrok Liam in zijn leven. Zo gingen de zus en zwager van Gijs mee naar de Mineralen beurs en was Liam mee uiteten met Gijs en zijn vriendin. In korte tijd hadden ze samen zo’n hechte band opgebouwd. Helaas ging het sinds september slechter met Liam. Hij koos ervoor om niet nog een operatie te ondergaan. Hij ging verder met zijn passie; het schrijven van zijn boek. Ging nog naar zijn geliefde stad Parijs, zat in menig race auto, en voerde pittige, oprechte gesprekken met politieke leiders over de zorg. Eind oktober belde ik hem. Hij vertelde me dat hij net op kamers was gegaan in Leiden. Typisch Liam humor. Hij was verhuisd naar Xenia, een hospice voor jonge mensen in Leiden. De zorg thuis werd te zwaar. Gijs bezocht hem ook hier regelmatig. En regelde zelfs een boottocht via Stichting Vaarwens.

In December ben ik op bezoek geweest bij Liam in het hospice. Wat een licht, ruimte en mooie locatie! Hij vertelde me met weer die twinkeling in zijn ogen dat hij met kerst bij Gijs en zijn hele familie ging eten. Zijn dagen vullen zich verder vooral met het schrijven van zijn boek en nalatenschap. Daarnaast heeft hij veel steun aan het contact met Brian de Hond van Stichting Levensportret.

Levenswerk Oración

Begin april 2024 is zijn boek ‘Oración’ af. Liam is ineens een volwaardig schrijver en geeft de nodige interviews. Het boek is een baken van hoop, waarin hij verwijst naar de wereldliteratuur, filosofie, het taoïsme, de leer van de elementen en de klassieke mythologie.

Sinds 26 april jl. is Liam niet meer fysiek onder ons. Zijn verhalen leven voort in een ieder die hem ontmoet heeft.  Ik ben oprecht dankbaar dat  Liam op mijn pad is gekomen. Ook ben ik Gijs meer dan dankbaar voor zijn aanwezigheid en steun als Buddy.

Wat mij zal bij blijven aan Liam is zijn oprechte interesse in de medemens, zijn enorme brede kennis en nieuwsgierigheid, zijn drive om de wereld mooier te kleuren, ondanks dat zijn wereld er soms erg donker uitzag, zijn humor, zijn donkerbruine pretogen en zijn lach.

Vorige week ontving ik het geweldige nieuws dat de 2e druk van Oración in gang is gezet.

Hierbij wil ik mijn netwerk oproepen om dit geweldige boek aan te schaffen om het levenswerk van Liam tot je te nemen.

De tweede druk van zijn boek is in de maak en de levertijd is nog onbekend. We houden deze pagina up to date zodra dit bekend is.

Website van de uitgever