Buddy Netwerk  →  ‘Ik wil iets terug doen voor het land dat mij zo vriendelijk heeft verwelkomd’

‘Ik wil iets terug doen voor het land dat mij zo vriendelijk heeft verwelkomd’

Vier jaar geleden verhuisde Ian vanuit Canada naar Nederland om een masteropleiding te volgen. Inmiddels woont hij in Den Haag waar hij al veel heeft meegemaakt en kunnen ervaren dat de mensen in Nederland zo ontzettend open zijn. Hij wil zich graag inzetten voor de maatschappij in een land dat hem zo vriendelijk heeft verwelkomd. Lees in zijn verhaal wat buddy zijn voor Ian betekent.

Hoe ben je in contact gekomen met Buddy Netwerk?
‘Omdat ik in Amsterdam werk, fiets ik elke dag naar het Centraal Station in Den Haag. Op mijn fietsroute zag ik veel posters van Buddy Netwerk en dacht: ‘Dit is iets voor mij’.

Wat is je ervaring als buddy?
‘Buddy Netwerk is een bijzondere organisatie. Het is precies wat ik graag wilde doen: mij inzetten voor iemand die het echt nodig heeft. Daarnaast zie ik het ook als een kans om nieuwe vriendschappen op te bouwen. Kortom, om een verschil te maken in iemands leven’.

Wat is een bijzonder moment geweest?
‘De eerste keer dat ik mijn maatje Evelien ontmoette was heel bijzonder: wij hadden meteen een klik en ik wist direct dat wij veel gemeen hebben. Na onze eerste korte kennismaking ontstond er al snel een grote lijst van dingen die wij wilden gaan doen en plekken die wij wilden bezoeken. Van de Haagse Markt tot een bezoek aan musea en uitwaaien op het strand’.

Wat heeft ‘buddy zijn’ jou gebracht als persoon?
‘Het heeft mij heel veel gebracht. Ik voel me nuttig omdat ik een ander kan helpen. Evelien helpt mij ook om de wereld om mij heen in een nieuwe licht te zien. Ook heb ik geleerd om geduldiger te zijn en om meer plezier te hebben van de kleine dingen. Daarbij heb ik ook een geweldige nieuwe vriend ontmoet’.

Kun je dit vrijwilligerswerk aanraden?
‘Zeker: iedereen zou vrijwilligerswerk moeten doen. Om echt in contact te komen met mensen die het nodig hebben; om een nieuwe mentaliteit op te bouwen. En gewoon omdat het goed voelt. Volgens mij is Buddy Netwerk precies wat wij nodig hebben in een wereld die complex is en vrij snel verandert.

Wil je mensen iets meegeven?
‘Kom maar meedoen! Het is hier ontzettend leuk’.