Buddy Netwerk  →  ”Ik kijk elke week weer uit naar mijn Buddy”

”Ik kijk elke week weer uit naar mijn Buddy”

Fenna is 18 jaar en is sinds oktober 2021 Buddy van maatje Marina. Ze is student aan de Haagse Hogeschool, opleiding Verpleegkunde, en heeft zich een studiejaar ingezet als student Buddy.
Buddy Netwerk en de Haagse Hogeschool hebben ruim 5 jaar een samenwerking waar studenten Verpleegkunde hun stage vervullen als student Buddy bij een maatje van Buddy Netwerk.

”Mijn beeld over jongeren is veranderd”

Maatje Marina is 86 jaar, woont op zichzelf en heeft geen kinderen. Zij is chronisch ziek en heeft moeite met bewegen en lopen. Marina heeft lang voor een dochter van een goede vriendin van haar gezorgd. Marina kwam tot de conclusie dat zij dit contact erg miste: het hebben van een maatje; iemand tegen wie zij kon praten. Zij is gaan zoeken en uiteindelijk bij Buddy Netwerk uitgekomen. Voor Marina had Fenna eerst een ander maatje, maar dat klikte niet helemaal. Toen is zij bij Marina terechtgekomen. ‘We hebben bij onze eerste ontmoeting úren gekletst’, vertelt Marina.

Voor Marina was Buddy Netwerk helemaal nieuw. Zij wist daarom ook niet wat ze ervan kon verwachten. ‘Wie zou er nou op zo’n jonge leeftijd mij vrijwillig willen opzoeken?’, vroeg ze zich af. De aanpak van Buddy Netwerk heeft haar positief verrast. Marina is heel erg enthousiast over haar Buddy. ‘Ik vind het leuk om een jonger iemand over de vloer te hebben, zo hoor ik ook weer eens andere verhalen. Jongeren hebben toch hele andere perspectieven en ik vind het mooi om dat via Fenna mee te krijgen.’

Het enthousiasme voor haar Buddy is zeker wederzijds. Fenna vertelt dat ze Buddy is geworden vanuit haar opleiding, maar dat het zeker niet ‘verplicht’ voelt. Ze kijkt er altijd erg naar uit om Marina weer te zien. ”We zien elkaar meestal een keer in de week en dat is zeker genoeg om steeds weer nieuwe verhalen uit te wisselen, ik kijk er elke keer naar uit en ga met een goed gevoel weer weg bij Marina”

‘Niks is te gek’

De favoriete bezigheid van Marina en Fenna is kletsen. ‘Ik vind het fijn dat ik overal over kan praten met Fenna, niks is te gek’ zegt Marina. Ze maken samen ook soms uitstapjes. Shoppen of wandelen in het park. Uitstapjes maken gaat voor Marina iets lastiger omdat zij moeite heeft met bewegen, maar daarvoor is Fenna er om haar te helpen en dat gaat top! Marina en Fenna leren erg veel van elkaar. ‘Als Buddy leer ik veel van mijn maatje. Marina heeft natuurlijk ook al veel levenservaring’ vertelt Fenna.

*Dit verhaal is geschreven door Katie Werre, 16 jaar. Voor haar maatschappelijke stage van het Haags Montessori Lyceum heeft ze twee koppels van Buddy Netwerk geïnterviewd en de verhalen uitgewerkt.