Buddy Netwerk  →  ‘Ik ben meer dankbaar voor de ‘kleine dingen’

‘Ik ben meer dankbaar voor de ‘kleine dingen’

Melanie Beek, 21 jaar, studeert Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Voor Melanie is het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Zij wil zich graag, naast haar studie, op flexibele wijze voor een ander inzetten. En daarbij een band opbouwen met iemand. Zo kwam Melanie in contact met Buddy Netwerk. Wij vroegen Melanie naar haar ervaring. ‘Buddy zijn heeft mij dankbaar gemaakt voor de ‘kleine dingen’ in het leven’, geeft Melanie aan. Lees haar verhaal:

Hoe ben je in contact gekomen met Buddy Netwerk?
‘Ik zag de borden van Buddy Netwerk staan in Den Haag en ben op deze manier met de organisatie in contact gekomen. Als je buddy wordt en een maatje krijgt, besteed je veel tijd met elkaar, raak je snel bevriend en is er heel snel diepgang in de band die je opbouwt. Ik vond het prettig dat je bij de start van je traject een training krijgt zodat je goed bent voorbereid. Ook is de training nuttig omdat je leert hoe je de ‘moeilijke dingen’ bespreekbaar maakt en er onvoorwaardelijk voor een ander kan zijn.

Kun je iets vertellen over je maatje?
‘In het verleden heb ik met ouderen gewerkt en daar heb ik ontzettend van genoten. Ik vind het erg jammer dat veel ouderen eenzaam zijn en ik wil hier graag wat aan doen. Daarom heb ik bij Buddy Netwerk gekozen voor 2tegen1zaamheid. Mijn maatje is een oudere dame van 83 jaar die erg slechtziend is. Mijn maatje staat positief in het leven en is erg ondernemend. Wij hadden meteen een klik. Ik ging eens per twee weken een middag bij mijn maatje op bezoek’.

Kun je aangeven wat je deed tijdens je bezoek aan je maatje?
‘Mijn maatje en ik genieten allebei erg van gezelligheid en uitstapjes maken. Zo zijn wij samen op veel plekken geweest: Intratuin, het Mauritshuis en bingo-middagen. Iedere keer dat ik langs kwam deden we iets anders, maar het was altijd gezellig samen’.

Wat heeft ‘buddy zijn’ jou gebracht als persoon?
‘Ik ben dankbaarder geworden voor de ‘kleine dingen’ in het leven. Ook maakt het je  meer bewust om wat minder vaak met jezelf bezig te zijn. Het kan zoveel betekenen om echt voor een ander klaar te staan. Het verrijkt je als persoon’.

Kun je dit vrijwilligerswerk aanraden aan andere studenten?
‘Ik zou zeker vrijwilligerswerk, en met name bij Buddy Netwerk, aanraden! Voordat ik buddy werd, dacht ik in termen van ‘tijd kosten’, maar ik heb inmiddels geleerd dat ‘buddy zijn’ positieve energie geeft. Het is een aantal uren waarbij je je telefoon weglegt, jouw leven even op pauze zet en er onvoorwaardelijk voor een ander bent. Ik ben erg dankbaar voor de tijd die ik als buddy heb doorgebracht. Ik hou er een goede vriendin aan over’, eindigt Melanie haar verhaal.