Buddy Netwerk  →  ‘Steeds vaker denk ik, hoe simpel kan het zijn’

‘Steeds vaker denk ik, hoe simpel kan het zijn’

“Volgens mij loop ik alweer een jaar of tien regelmatig binnen bij Buddy Netwerk. Eerst nog op de Herengracht, maar sinds een jaar in de nieuwe thuisbasis op de Burgemeester van Karnebeeklaan. Ik geloof dat ik al zes jaar lang thuis riep, dat ik buddy wilde worden. Totdat mijn vrouw een keer zei, doé dat dan ook! En zo geschiedde. Een voordeel van het zelfstandig ondernemerschap is, dat je dat ook goed kan inplannen. Het nadeel is wel, dat het je ook omzet kost. Maar, je krijgt er wel enorm veel voor terug.

Steeds vaker denk ik, hoe simpel kan het zijn. Een beetje oog voor je medemens, is dat zo moeilijk? Dat kan toch iedereen? Dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien. Ik ben buddy geweest van een alleenstaande vrouw van 57 met een nogal complexe problematiek. Een paar maanden nadat ons buddy-maatje traject afliep, overleed zij onverwachts. Ik was dan ook heel blij, dat ik daarna gewoon contact met haar was blijven houden. Op haar begrafenis waren niet meer dan tien gasten. Waaronder haar tienerzoon en ik. Op dat moment realiseerde ik me nóg meer wat ik voor iemand heb betekend tijdens dat buddyschap.

Na verschillende maatjes te hebben versterkt, kwam vanuit de organisatie een oproep voor vrijwillige trainers. Bij Buddy Netwerk krijgt elke nieuwe buddy een uitgebreide, professionele training. Tijdens de training worden alle fijne kneepjes van het buddywerk overgebracht op de nieuwe vrijwilligers. Ja, Buddy Netwerk neemt de werving van buddy’s héél serieus. En terecht. Ik meldde me daarvoor aan en inmiddels word ik al weer een jaar of zeven meerdere keren per jaar als trainer ingezet.

Hoé leuk is het om het ambacht van buddy elke keer weer te mogen delen met steeds weer een nieuwe groep van veelal acht tot twaalf enthousiaste vrijwilligers. Dat geeft zoveel energie! En inmiddels ben ik er ook achter waardoor dat komt. Omdat de hele groep, ongeacht leeftijd, geslacht of nationaliteit, altijd op eenzelfde manier in het leven staat. Immers, iedereen die op zo’n training aanwezig is, heeft op een bepaald moment gedacht ‘ik ga buddy worden’. En dat schept een band.

Wat ik overigens extra leuk vind, is dat ik ook wat communicatieklussen voor Buddy Netwerk doe. Zo ben ik ondermeer betrokken bij de diverse wervingscampagnes, zoals de posters die al sinds jaar en dag te zien zijn in Den Haag en omstreken. Het eerste dat ik dan ook altijd vraag op een training is, hoe zijn jullie er toe gekomen om je júist bij Buddy Netwerk aan te melden, haha.”

Geïnspireerd door dit verhaal? Word ook buddy!