Buddy Netwerk  →  ‘Ik maak er altijd een feestje van!’

‘Ik maak er altijd een feestje van!’

Ruud van der Meulen is al 17 jaar buddy, heeft in die jaren meer dan zeven maatjes versterkt en begeleidt binnenkort maar liefst drie maatjes per week.

‘Ik vind het niet meer dan normaal om iets voor een ander te doen’
Ik ben buddy geworden omdat ik redelijk veel tijd over had en thuis achter de plantjes zitten niets voor mij is’, vertelt Ruud als ik hem vraag waarom hij Buddy geworden is. ‘Ik heb een redelijk empathisch vermogen en zie al snel de problemen van mensen. Die problemen worden steeds groter omdat onze regering de zorgwet verkeerd gebruikt. Daar kan je wel tegen ageren en brieven schrijven, maar ik help liever de mensen in nood. Dat heeft meer effect. Ik vind het niet meer dan normaal en onze plicht om iets voor een ander te doen’.

De afgelopen jaren heeft Ruud veel maatjes gehad. Met de een was de klik er meteen en zo niet dan zorgde hij dat die klik er toch kwam. ‘Soms is dat een uitdaging’, vertelt hij, ‘maar als je open staat voor iedereen en iemand neemt zoals hij is, lukt het bijna altijd. Ik praat veel met mensen, ik kan goed luisteren en ik stimuleer mensen om in beweging te komen. Dat doe ik door samen een lijstje te maken met dingen die ze willen doen. Elke week pakken we dan iets van dat lijstje. Dat kan zijn bij de Hema koffie drinken of een broodje ergens halen en dat op een bankje opeten. Allemaal kleine dingen waardoor je er voor zorgt dat de kleine wereld van iemand ietsje groter wordt’.

Ruud praat vol enthousiasme over het buddy zijn. Het heeft hem veel gebracht. Voldoening om iets voor een ander te kunnen doen. Mooie en intense momenten. ‘Veel mensen denken er over om vrijwilliger te worden’, zegt hij. ‘Maar je moet er niet alleen over denken, je moet het ook doen. Kom naar buiten en doe eens iets voor je buurvrouw. Bel gewoon eens aan. Het geeft zoveel voldoening iets te kunnen betekenen voor mensen die het niet zo goed hebben. En die mensen zijn er overal’.

In 2013 ontving hij een speld, de Haagse Parel, als dank voor zijn vrijwilligerswerk als buddy, uitgereikt door wethouder Karsten Klein. ‘Ik vond het geweldig, een zeer grote eer’, vertelt Ruud. ‘Het was echt een verrassing voor me omdat ik me meer bezig houd met de mensen zelf, dan met erkenning voor wat ik doe. Ik voel me er zeer door gewaardeerd en als er een jasje gedragen wordt, voor wat voor gelegenheid dan ook, dan zit ie er op!