Buddy Netwerk  →  ‘Van maatje met een buddy naar buddy met een maatje’

‘Van maatje met een buddy naar buddy met een maatje’

Je hebt buddy’s en je hebt maatjes en soms wordt een maatje een buddy. Zoals Paul Slee bijvoorbeeld. Lees zijn verhaal.
Al weer geruime tijd geleden was Paul een maatje met een buddy waar hij veel aan had. Hij kon alles met haar bespreken omdat ze onbevooroordeeld naar hem luisterde en niets van wat hij vertelde raar vond. Met een buitenstaander kan je soms makkelijker praten dan met iemand die dicht bij je staat is zijn ervaring. Toen het beter met hem ging en hij meer tijd kreeg, besloot hij zelf buddy te worden. ‘Het is bijzonder als je mensen kan ondersteunen en stimuleren en merkt dat ze het fijn vinden dat je er voor ze bent’. Om buddy te worden volgde Paul eerst een training bij Buddy Netwerk en dat was zeer nuttig. ‘Ik heb er veel geleerd, zoals bijvoorbeeld je grenzen aangeven. Je leert dat je ook ergens nee tegen kan zeggen, daar had ik weleens moeite mee’.

‘Dat mijn maatje blij is dat ik er voor haar ben, ja, dat raakt me’
Na de training werd hij door een coördinator van Buddy Netwerk gematcht. Zijn maatje, een mooie, slimme, Haagse dame van 88 jaar, zit momenteel in een rolstoel maar is zeer gemotiveerd om weer zelfstandig te kunnen lopen. ‘We gaan graag naar de antiekmarkt op het Lange Voorhout en houden allebei van etalages kijken en winkelen’, vertelt Paul. ‘Ik probeer dan de rolstoel zo neer te zetten dat ze er makkelijk uit kan komen en aan mijn arm toch de winkel in kan lopen. Soms vraagt ze of ik de rolstoel even wil stoppen omdat ze zelfstandig een stukje wil lopen. Daar is ze best fanatiek in en je ziet dat ze vooruit gaat. Ik merk dat mijn maatje enthousiast is, dat ze het gevoel heeft “straks kan ik weer zelf lopen”. Dat ik haar daarbij kan ondersteunen en dat ze blij is dat ik er voor haar ben, ja, dat raakt me’.

‘We zijn een goede match want we kunnen elkaar alles vertellen en ze weet dat wat ze vertelt niet aan de grote klok wordt gehangen. We hebben het gezellig samen en gaan regelmatig ergens koffie drinken met een gebakje erbij. En laatst kwamen we langs een patatkraam en daar gaan we een volgende keer lekker een patatje halen’.

‘Zelf heb ik er ook baat bij. Voor mijn gezondheid moet ik veel bewegen en met mijn maatje haal ik de 10.000 stappen per dag met gemak! Ik beweeg en we hebben het gezellig, zo vang ik twee vliegen in een klap’. Hoe mooi is dat!’